Update: 7-5-2019 en 12-6-2019: over toekomst Schiphol; onderaan de tekst
Deze week heb ik gepleit in het Amstelveens Nieuwsblad om aan de slag te gaan met een luchthaven in zee. Ook de voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, kwam in De Telegraaf met dezelfde oproep. Door continu via een ‘salamitechniek’ steeds meer vluchten toe te laten verdwijnt het draagvlak voor Schiphol en ook de KLM.

In de zee
De luchtvaart groeit door. Kijk naar de ontwikkelingen in landen als India en China. Dat houdt je niet tegen. Daarom is het van belang dat we de luchtvaart zo goed mogelijk accommoderen, zo schoon mogelijk maken en ervoor zorgen dat miljoenen Nederlanders minder last hebben van de herrie en de fijnstof. In de zee dus.

Nationale trots
Dat het draagvlak voor Schiphol verdwijnt vind ik jammer, omdat de luchtvaart van het groot economisch belang is voor ons land. De vergelijking van de positie van de luchthaven met de gasboringen in Groningen dient zich aan. Beide zaken waren onderdeel van onze naoorlogse nationale trots.

Kluitje in het riet
Door echter Groningers continu, die echt last hadden van de boringen, met een ‘kluitje in het riet’ te sturen, is het hele maatschappelijk en politieke draagvlag verdwenen. Als we politiek de bakens nu niet verzetten dan zal de luchthaven hetzelfde lot treffen.

Het onderwerp is van nationaal belang en daarom hoop ik dat onze premier Mark Rutte met zijn vice-premiers hier het voortouw in zullen nemen. Zie HIER via de NOS.nl hoe ze een in Japan en bij Hong Kong een luchthaven op zee bouwden.

Update: 7-5-2019: Position Paper Amstelveen over toekomst Schiphol klik: HIER

Update: 12-6-2019: Position Paper aangenomen door de gemeenteraad. BBA-fractievoorzitter Ruud Kootker, die door intern gedoe niet in het college van B&W terecht kwam klik HIER, diende samen met Groen links een motie van afkeuring tegen mij in. Dit leverde geen meerderheid op. Klik HIER voor het verslag  van het Amstelveens Nieuwsblad hierover.

Zie hieronder het interview in het Amstelveens Nieuwsblad en daaronder andere artikelen en foto’s over dit onderwerp:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.