De voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is nu een gemeentelijk monument. Deze week, tijdens een feestelijke bijeenkomst is de monumentale status formeel vastgelegd. In de klaslokalen zijn kunstenaars gehuisvest.

Te verdwijnen
Deze aanwijzing past in ons beleid om het verleden van Amstelveen de aandacht te geven die het verdient. Onze historie is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest. Ook deze school stond jarenlang op de nominatie om te verdwijnen voor huizen of kantoren. En dat zou jammer zijn, want zo verkopen we onze ziel.

Open karakter
De aankomende tijd ga ik onderzoeken met collega wethouder Frank Berkhout (vastgoed) of we het gebouw nog beter kunnen gebruiken. Nu gebeurt er weinig in grote centrale hal. Hoe mooi zou het zijn als het gebouw veel meer een open karakter krijgt. De ontwikkelingen in de Annakerk laten zien dat we culturele ontmoetingsplekken in Amstelveen op veel steun kunnen rekenen.

Herstellen
Onze burgemeester Bas Eenhoorn pleitte ervoor om de oorspronkelijke stalen kozijnen te herstellen. ‘Want deze school heeft een ziel’, aldus de burgemeester. Daarom hoop ik op steun van uit de gemeenteraad om dit voor elkaar te krijgen.

Achtergrond Jan Ligthartschool
In het schoolgebouw zat de openbare basisschool de Jan Ligthartschool. De school is gebouwd in 1953 naar ontwerp van architect H.L. Mens en is ontworpen als typische vorm van wederopbouw-scholenbouw. Bij deze zogeheten ‘halschool’ zijn de lokalen rond een grote centrale hal gelegen en ontbreken lange gangen.

Dit ontwerp was een uiting van de veranderende naoorlogse, maatschappelijke ideeën waarbij het samenbrengen en herstellen van de gemeenschap centraal stond. Tegenwoordig is de locatie het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars, bekend onder de naam ‘Ateliers 2005’.

Meldpunt Monumenten
Van eind juni tot half november kon iedereen een mogelijk monument melden via Meldpunt Monumenten. Dit naar aanleiding van een op initiatief van raadslid Ewa Petiet ingediende motie in de gemeenteraad. De gemeente ontving maar liefst 72 meldingen met de Van Weerden Poelmanlaan als grote winnaar. Dit gebouw werd 24 keer ingediend.

Zie hieronder foto’s, artikelen en een opname van Amstelveenweb.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.