Gisteren werd kermisexploitant Frans Stuy verrast en geëerd met de Andreaspenning van de gemeente Amsterdam. Stuy kreeg de penning uit handen van loco-burgemeester Marjolein Moorman. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij al meer dan 20 jaar als ondernemer kansarme jongeren opleidt en werk geeft bij kermissen. Frans Stuy is een echte Amsterdamse held.

Achter de schermen
Wij hebben elkaar in 2002 leren kennen toen ik werkte als voorlichter voor Amsterdam. Met ‘mijn’ wethouders Rob Oudkerk, Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher had hij een goede band. Vaak had hij gedoe met stadsdelen en andere bureaucratische instellingen. Wij probeerden hem dan achter de schermen te helpen.

Consul van Marokko
In 2008 werd ik gebeld door Mohamed El Johari, voorzitter van de stichting Rabita. Hij vroeg of wethouder Lodewijk Asscher ook niet vond dat Frans een onderscheiding verdient. En als die uitgereikt zou worden de consul van Marokko ook zou komen. ‘Natuurlijk verdient Frans een onderscheiding zei ik’, en de wethouder wil ook komen’. Ik dacht dat zij een Marokkaanse onderscheiding wilden uitreiken. Zij waren in de veronderstelling dat ze met het telefoongesprek een Amsterdamse onderscheiding hadden aangevraagd.

Verdiend
Zo ontstond er een hilarisch misverstand. Het Parool schreef er DIT aardige stuk over. Gelukkig is Frans nu officieel geëerd. Want als één iemand dit verdiend, dan is hij het wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.