UPDATE 30-12-2019; Museumtramlijn voorgedragen voor gemeentelijk monument, onderaan de pagina
Er loopt nu een onderzoek om het spoortracé van de Electrische Museumtramlijn (vanaf het Haarlemmermeerstation in Amsterdam tot aan Bovenkerk in Amstelveen) tot een gemeentelijk monument aan te wijzen. Hiervoor is zowel in Amsterdam als in Amstelveen een verzoek ingediend. 

Het laatste nieuws is dat de Amstelveense Erfgoedcommissie en de Vereniging Historisch Amstelveen positief zijn om het spoortracé aan te wijzen als monument. In Amsterdam stelt Bureau Monumenten en Archeologie momenteel een waardestelling op.

Monumentale bescherming
Omdat het spoortracé één geheel vormt, en samen een verhaal vertelt, zijn de gemeente Amstelveen en Amsterdam gestart met een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijke monumentwaarde van het spoortracé. Alle Amstelveense spoorwegwachterswoningen en stationnetjes aan het tracé hebben al een monumentale bescherming.

In 2014 hebben we als VVD de tram nog gebruikt tijdens de campagne en zelf ervaren hoe bijzonder deze lijn is voor beide gemeente. Mocht de spoorlijn een monument worden is dat een steun in de rug voor alle Amstelveners en Amsterdammers die de tram een warm hart toedragen.

Collega Rob Ellermeijer is ook veelvuldig in gesprek met het bestuur van de Elektrische Museumtramlijn over het behoud. Het onderwerp staat ook nadrukkelijk op de agenda van de gemeenteraad. Eerder namen zij een motie aan voor behoud.

Meldpunt Monumenten
Tot en met half november konden Amstelveners aangeven welke parels zij het waard vinden om te behouden voor de toekomst. Eerder wezen we de voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan al aan als gemeentelijk monument. Andere meldingen waren bijvoorbeeld woonhuizen, winkel- en kantoorpanden, de starthuisjes aan de Bosbaan en een kiosk in het Amsterdamse Bos.

UPDATE 30-12-2019; Museumtramlijn voorgedragen voor gemeentelijk monument (lees HIER)

Zie voor artikelen en foto’s hieronder:

2 reacties op ‘Spoortracé Museumtram mogelijk monument

  1. Deze tram, moet zeker blijven, zolang ik leef is het een begrip enen nu zijn de kleinkinderen er ook dol op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.