Er is een goed pakket geloofwaardige maatregelen nodig vanuit Den Haag voordat het gesprek over de uitbreiding van Schiphol gevoerd kan worden. Nu ligt de focus te veel op het aantal vluchten, maar waar het om gaat is hoe je hinderreductie kunt realiseren. Of het nu 502.000 vluchten zijn of 480.000. Daar gaat het eigenlijk niet om. Wat wij willen, is dat de hinder voor onze inwoners vermindert. Dit is mijn boodschap vandaag in het Financieele Dagblad (lees HIER) en op BNR Nieuwsradio (luister HIER).

Uit een enquête die het Financieel Dagblad heeft gehouden onder 32 gemeenten blijkt dat de aangrenzende gemeenten rondom Schiphol tegen de kabinetsplannen zijn om de luchthaven vanaf 2021 te laten groeien naar 540.000 vluchten per jaar.

Gaswinning in Groningen
In het gesprek heb ik de vergelijking gemaakt met de gaswinning in Groningen. Als we de zorgen van mensen die geraakt worden door de overlast van Schiphol niet serieus nemen, verdwijnt het hele maatschappelijke en politieke draagvlak. Net zoals in Groningen is gebeurd. Schiphol is een onderwerp van nationaal belang waar volle aandacht voor moet zijn.

Uit balans
De verhouding tussen de luchtvaart als banenmotor en de overlast voor bewoners is uit balans. Het aantal klachten van omwonenden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Met name over de nachtvluchten. Ik ervaar zelf ook hoe de geluidshinder is verergerd. Het is langduriger en onvoorspelbaar geworden. De grenzen komen in zicht.

Luchtvaartnota
Sinds het overleg aan de Alderstafel is geklapt, is het aan minister Cora van Nieuwenhuizen om een besluit te nemen over de toekomst van de luchtvaart. Naar verwachting presenteert zij dit voorjaar de Luchtvaartnota. Lang verwacht. We willen dat Schiphol heldere, meetbare en afdwingbare doelen krijgt opgelegd die de overlast daadwerkelijk verminderen en het leefklimaat verbeteren. Geluidshinder moet écht gemeten worden en niet langer berekend via modellen. Voor de lange termijn is er alleen toekomst voor  de luchtvaart in Nederland met een banenstelsel in zee (lees HIER).

Geloofwaardigheid
Wat nodig is, is een goed pakket aan maatregelen die geloofwaardig zijn. Ik ben benieuwd naar waar de minister mee komt. Er zijn ons eerder hinderbeperkende maatregelen beloofd vanuit Den Haag, maar er is nog maar weinig geleverd.

Zie voor artikelen en 2 tweets over dit onderwerp hieronder:

Een reactie op “Schiphol: Geen stijging van vluchten zonder overlastbeperking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.