Update: zie voor meer maandrapportages handhaving onderaan de tekst
Meer dan 400 inbraken in 2018 in Amstelveen, dat was voor ons niet te accepteren. Daarom zijn we, om de politie te ondersteunen, begonnen met een team van oud-politieagenten (lees HIER) om het tij te keren. Maandelijks gaan we inzicht geven via het Amstelveens Nieuwsblad en andere media over de resultaten, zie HIER de eerste rapportage van september.

Het interventieteam is in april 2019 van start gegaan voor een periode van (in eerste instantie) 3 jaar. We zitten nu op de helft. Als we kijken naar de resultaten, dan zijn die veelbelovend. Het aantal woninginbraken daalde in 2019 met 34 procent en het aantal auto-inbraken 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling is groter dan het landelijk gemiddelde van respectievelijk 8 procent en 9 procent.

Aanvulling
Het gemeentelijk interventieteam is een goede aanvulling op de krappe politiecapaciteit. De politie kan niet dagelijks met een burgerauto door Amstelveen rijden, het team van oud-politieagenten wel. De teamleden werken veelal op de achtergrond. Zij observeren een auto-inbreker en de politie houdt deze vervolgens aan. Samen met de agenten en de twee wijkteamchefs in Amstelveen doen we er alles aan om Amstelveen veilig te houden.

Inzet
De leden van het interventieteam helpen de politie onder meer bij het in kaart brengen van criminele jeugdgroepen en delen regelmatig informatie als zij iets verdachts zien. Zo heeft de politie door hun speurwerk een groep auto-inbrekers uit de omgeving Utrecht/Nieuwegein kunnen aanhouden die in deze regio actief was.

Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom staat preventie hoog op de agenda van het interventieteam. Samen met D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven ben ik bij onze mensen geweest waar we geïnformeerd werden over de laatste informatie wat er speelt in Amstelveen. Ook staat het team regelmatig met een informatiekraam in winkelcentra of op plekken waar bijvoorbeeld veel auto-inbraken plaatsvinden, zoals deze zomer in het Amsterdamse Bos.

Subsidie
Daarnaast gaat het team de buurt in waar een woninginbraak heeft plaatsgevonden om omwonenden door middel van een folder te wijzen op het belang van goed hang- en sluitwerk. Hierdoor hebben meerdere huishoudens subsidie aangevraagd om hun woning beter te beveiligen, (lees HIER).

Steun in de rug
In 2018 liepen twee broers door Amstelveen met een tas gevuld met inbrekerswerktuigen. Het duo met een crimineel verleden was in het bezit van onder meer een slotentrekker, schroevendraaier, boorschroef, bouwsleutel en rubberhandschoenen. Wij hebben hen een dwangsom opgelegd die kan oplopen tot €10.000. Een van de broers was het er niet mee eens en spande een procedure aan. Deze week kwam de Raad van State met de uitspraak (lees HIER) en wij hebben de zaak gewonnen. Ik zie de uitspraak als een steun in de rug voor onze aanpak. Hopelijk zien we de broers dan ook niet meer terug in Amstelveen.

Zie voor artikelen en de maandrapportages hieronder:

2 reacties op ‘Anti-inbraakteam goede aanvulling op politie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.