Update 2020: subsidie voor 42 Stolpersteine voor Joodse slachtoffers zonder nabestaanden, lees HIER en Update 2021; onderzoek naar Joods vastgoed, lees HIER
Onze burgemeester Tjapko Poppens heeft donderdagavond officieel het monument voor de Amstelveense Joodse oorlogsslachtoffers onthuld aan de Prins Bernhardlaan. Het was een bijeenkomst met indrukwekkende toespraken en muziek. Het voorlezen van de 166 namen en leeftijden van de gedeporteerde Amstelveense Joden maakte diepe indruk.

Zwarte bladzijde
Het is een zwarte bladzijde in de Amstelveense geschiedenis die diepe littekens heeft achtergelaten. Een bladzijde die we nooit mogen vergeten en waarover we volgende generaties moeten blijven vertellen, zodat zij ervan leren. Dit gedenkteken draagt daaraan bij. Het maakt duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog het leven heeft gekost aan 166 Amstelveners: Baby’s, kleuters, jongeren, volwassenen en senioren.

Volwassen
Dit is in de afgelopen 75 jaar onderbelicht gebleven. Amstelveen was net na de oorlog sterk op de toekomst gericht. Nu Amstelveen volwassener is geworden, komt er meer aandacht voor het verleden, wie we zijn en waar we vandaan komen.

Dankzij het initiatief van de Stichting Amstelveen Oranje en de inzet van David Serphos, Hugo van der Kooij en oud-burgemeester Mirjam van ’t Veld heeft Amstelveen nu een gedenkteken dat recht doet aan de geschiedenis. Ik wil hen bedanken voor hun inzet en David voor zijn mooie en aardige woorden, lees HIER.

Historisch besef
Het herdenkingsmonument past binnen het gemeentelijke programma Historisch Besef waarmee wij aandacht willen geven aan onze geschiedenis. Dit doen we onder meer door belangrijke plekken vol geschiedenis niet te verstoppen, maar juist onder de aandacht te brengen. Lees ook HIER.

Zie voor artikelen over dit onderwerp hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.