Het was een opmerkelijke vergadering 16 februari in de Amstelveense raadszaal. De laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat partijen als de SP en GroenLinks een kneiterlinks college willen is geen verrassing, maar ook coalitiepartij de PvdA bij monde van raadslid Arnout van den Bosch sloot zich hierbij aan. Amstelveen heeft dus wat te kiezen. Gaan we de kneiterlinkse weg van Amsterdam op of blijft Amstelveen liberaal.

Financiën op orde
De VVD is al vele jaren de grootste partij in onze gemeente. Dit betekent dat we een aantal kernwaarden altijd overeind houden. Allereerst natuurlijk dat de financiën op orde zijn (lees HIER), duidelijke keuzes maken en niet de rekening automatisch bij inwoners en ondernemers leggen.

In elkaar storten
Bij de buren zie je hoe het uitpakt als links de kas beheert. Net zolang het onderhoud van bijvoorbeeld de kades of het Amsterdamse Bos uitstellen tot de boel letterlijk in elkaar stort (lees HIER). Je kunt het vergelijken met geen onderhoud plegen aan je huis, omdat je liever drie keer per jaar op vakantie wilt. Kortom, vooral korte termijn politiek en de ellende doorschuiven naar je opvolgers. 

Twee pijlers
Een ander belangrijk verschil met links Amsterdam is dat wij andere uitgangspunten hebben op sociaal en economisch gebied. Dat is ook de basis van de samenwerking van de VVD en de PvdA in deze gemeente. Frans Timmermans oud PvdA-kamerlid en nu Eurocommissaris heeft het in 2012 al eens goed onder woorden gebracht. ‘De basis van onze verzorgingsstaat is gebaseerd op twee pijlers. De mogelijkheid van sociale stijging van mensen aan de onderkant van de samenleving en het bieden van zekerheid over de eigen positie en vooruitzichten van de middenklasse.’

Middenklasse
In Jip en Janneke taal: een dubbeltje moet de mogelijkheid hebben om een kwartje te worden. Veertig jaar geleden had de PvdA/links de middenklasse nog wat te bieden, bijvoorbeeld een premie A-B-C-D-koopwoning. Nu krijgen zij van links vooral de zekerheid dat ze levenslang huur moeten betalen aan de woningcorporatie, bestuurd door vaak een (linkse) bestuurselite die zelf uiteraard in een koopwoning woont. En mocht je door hard weken wat meer gaan verdienen, dan moet er kennelijk genivelleerd worden. De oud-PvdA-partijvoorzitter Spekman vond zelfs dat nivelleren een feest is, lees HIER

Toekomst van Amstelveen
Voor ons als liberalen is het van belang dat Amstelveen een plek blijft voor alle inkomensgroepen en leeftijden. Een gemeente waar bij wijze van spreken het kind van de heftruckchauffeur naast het kind van de burgemeester in de klas zit. En dat er ruimte blijft voor de ruggengraat van de samenleving; de middenklasse en ondernemers. Want zij betalen uiteindelijk het sociale beleid voor mensen die in de knel zitten. 

Uw stem
Kortom, deze verkiezingen gaan meer dan ooit over de toekomst van Amstelveen. Wilt u een kneiterlinks Amstelveen of een sociaal-liberaal Amstelveen? Het is aan u, laat uw stem niet verloren gaan.

how-the-welfare-state-begins

2 reacties op ‘Een kneiterlinks college in Amstelveen?

  1. Ik wil graag dat mijn kinderen ook in een eigen woning kunnen wonen in Amstelveen. Het VVD beleid is er al een decennium lang op gericht om de sociale volkshuisvesting af te breken in Nederland en zo ook in Amstelveen. Het is 1 ding Herbert, dat je het geen goede zaak vindt dat iemand gaat huren, maar zorg er dan in ieder geval voor dat er genoeg betaalbare koopwoningen zijn voor starters in Amstelveen! De wijken die ik uit de grond zie schieten hier bestaan uit grote dure koopwoningen die niet eens voor de middenklasse bereikbaar zijn.

  2. “De mogelijkheid van sociale stijging van mensen aan de onderkant van de samenleving” — Maar dan hoe kom dat er is zo’n tekort van leraren in Amstelveense scholen is? Hoe kom dat schoolsysteem piept en kraakt, en kwaliteit gaat sterk achteruit? Hoe kom dat leraren salarissen zo laag zijn? Hoe kom dat een leraar de Amstelveense huur niet kan betalen?

    Er is maar een manier van ‘sociale stijging’, en dat is leren. Probeer maar een beetje harder in die gebied!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.