Update: 1-7-2022; Opening van de kunstcollectie uit de kelder, lees HIER
Wij gaan de rijke kunstcollectie van de gemeente uit de kelder halen en in de etalage zetten. Nu ligt nog een groot deel opgeborgen in het depot, maar daar komt deze zomer verandering in. Meerdere topstukken zijn dan te zien in het Cobra Museum en Museum JAN en gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen.

Topstukken
De gemeente begon in de jaren 60 van de vorige eeuw met het verzamelen van beeldende kunst. Door de jaren heen zijn er steeds nieuwe kunstwerken aangekocht en is de collectie verder uitgebreid. Tegenwoordig doen we dit onder meer met de hulp van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Het afgelopen jaar is de gehele collectie geïnventariseerd door een team met kunsthistorici. De topstukken zijn getaxeerd en de collectie is geregistreerd in een nieuw kunstregistratiesysteem.

Groot publiek
Hierbij zijn prachtige werken naar voren gekomen die het verdienen om door een groot publiek te worden gezien. Het gaat dan om werken van onder anderen Gerard Schäperkötter, Jaap Egmond,Marian Plug, Melanie Bonajo en Cobra-gelieerde kunstenaars zoals Jan Sierhuis. We gaan dit naar buiten brengen om alle Amstelveners te inspireren met onze kunstschatten.

Zomertentoonstellingen
Van 1 juli t/m 25 september zijn in het Cobra Museum en in Museum JAN twee tentoonstellingen te zien. Museum JAN toont kunstwerken met het landschap van Amstelveen als thema. Vanaf eind jaren 50 tot begin jaren 70 van de vorige eeuw heeft de gemeente kunstenaars gevraagd om de veranderingen in de omgeving vast te leggen. De gemeente zet deze traditie voort en heeft voor deze tentoonstelling drie veelbelovende kunstenaars uitgenodigd om te reflecteren op het veranderde landschap en de rol van gemeente als opdrachtgever.

Digitaal depot
Na een jaar van inventariseren, restaureren en digitaliseren is nu het moment aangebroken om de kunstschatten met de inwoners van Amstelveen te delen. Al eerder hebben we ons fotoarchief online gezet, lees HIER. Dit jaar wordt de collectie voor het eerst in zijn geheel getoond via het digitaal depot. Op dit online platform zullen zowel alle kunstwerken te zien zijn, als de werkzaamheden achter de schermen.

Zie hieronder voor foto’s en artikelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.