Update 26-5-2023: lees HIER
Om de leefbaarheid en veiligheid in de Amstelveense wijken te verbeteren gaan we wijkhandhavers inzetten. In eerste instantie gaat het om vier getrainde handhavers, zogenaamde Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die worden ingezet voor vier gebieden: Amstelveen Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West. Zij zoeken het contact met inwoners en ondernemers om te horen wat er speelt en om zo een laagdrempelig aanspreekpunt te zijn bij eventuele problemen. Ze zijn de ogen en oren van de gemeente en een aanvulling op de wijkagenten waarmee zij samenwerken.

Aanvulling
De wijkagenten in Amstelveen zijn ontzettend belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid in de wijken. Ze doen geweldig werk en ik ben ontzettend blij met hun inzet en van onze burgemeester Tjapko Poppens. Maar de laatste jaren horen we steeds vaker de verhalen over een politiekorps dat kampt met overbelasting. Er wordt steeds vaker een beroep op politieagenten gedaan bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, demonstraties en rellen. Hierdoor komt het reguliere politiewerk onder druk te staan. Daarom willen we met de wijkhandhavers een aanvulling zijn.

Eberhard van der Laan
Oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zei het heel mooi: ‘Handhaving is het sluitstuk van reguleren, maar tegenwoordig valt het woord handhaving al bij de eerste zin over hoe je een probleem oplost.’ Dat zie je ook hier. Het gaat niet meer alleen om bonnen uitschrijven, want dat moet doelbewust zijn en niet om een bonnenquota te halen. Het gaat erom dat handhavers de voelsprieten in de wijk zijn, dat ze luisteren, waar nodig waarschuwen en als het echt nodig is een bon uitschrijven.

Anti-inbraakteam
Dit jaar bespreken we met de gemeenteraad waar de prioriteiten voor handhaving moeten liggen. De afgelopen jaren hebben we samen met de politie ingezet op het terugdringen van het aantal inbraken, onder andere door het opzetten van het anti-inbraakteam. Dat is zo goed gegaan dat het aantal inbraken daalde tot onder het landelijk gemiddelde (lees HIER). Dit is gelukt door samenwerking met niet alleen de politie, maar ook de inwoners van Amstelveen die steeds vaker beveiligingscamera’s gebruiken en andere preventieve maatregelen nemen.

Vier gebieden
Wijkhandhavers zijn een grote wens van mij. In goede samenwerking met Bert Lockx onze hoofd handhaving gaan we er nu mee aan de slag. We beginnen in vier gebieden:

  • Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos),
  • Noord-West (Randwijck, Elsrijk West en Oost, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord),
  • Zuid-Oost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid)
  • Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid).

Juiste mensen
Mocht het nodig blijken, dan gaan we in overleg met de gemeenteraad om het team uit te breiden. Het is belangrijk om de juiste mensen in te zetten, wat soms lastig is in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Wijkspecifieke problemen
Ik ben ervan overtuigd dat de handhavers goed kunnen werken bij de aanpak van wijkspecifieke problemen. Onlangs liep ik met collega-wethouder Marijn van Ballegooijen een avond mee met handhaving in de wijk Middenhoven waar jongerenoverlast was (lees HIER). Gelukkig is dit nu minder door een gerichte aanpak. Wat we ook zagen, is dat er een paar probleemjongeren waren die een aanzuigende werking hebben op jongeren uit bijvoorbeeld Amsterdam-Zuidoost en andere plaatsen.

Ouders hun verantwoordelijkheid nemen
We moeten voorkomen dat we allemaal grootschalige voorzieningen optuigen om de problemen van over de gemeentegrens op te lossen. Ik zie liever dat onze jongeren naar de sportclub gaan of een concert in plaats van op straat rondhangen. Ook daarmee gaan we aan de slag. Belangrijk daarbij is dat ook ouders hun verantwoordelijkheid nemen. De handhavers staan daarvoor in contact met de jongerenwerkers.

Voor foto’s en artikelen zie hieronder en update 26-5-2023 we zijn begonnen: lees HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.