Update 2020; sinds 2016 is het kabinet eindelijk bezig met een wetsvoorstel om ouders een grotere rol te geven, maar nog steeds niet geregeld, zie onderaan de tekst

2010-Asscher-Raat-greve
2010-Lodewijk Asscher, Herbert Raat en Martijn de Greve

Op één van mijn eerste dagen als wethouder in 2010 werd ik met een verzoek van Stichting Cosmicus te Rotterdam geconfronteerd (lees HIER). Zij wilden in Amstelveen een algemeen bijzondere basisschool stichten. Ik had niet het idee dat in Amstelveen veel behoefte is aan zo’n school en heb namens B&W de aanvraag afgewezen op diverse gronden. Van Cosmicus hebben we sindsdien niets meer gehoord.

Grotere rol ouders:
Gemeenten zijn verplicht een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens ons college en bijna de hele gemeenteraad (alleen de PvdA-fractie stemde tegen) is er geen behoefte aan zo’n school, geen ouder heeft erom gevraagd. Daarbij kost het ook nog handenvol geld want we moeten zorgen voor huisvesting van de school.

Willekeurige aanvragen
Waarom dient zo’n bestuur in Rotterdam dan een aanvraag in? Het blijkt dat sommige schoolbesturen de vrijheid van onderwijs gebruiken om willekeurige aanvragen te doen in het land. Met andere woorden: schoolbesturen proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een duidelijke lokale behoefte is.

Namens collega-wethouders:Lodewijk Asscher(Amsterdam), J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), B. Veltkamp (Ouder-Amstel) heb ik er deze week bij de Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen (lees HIER).

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders. Overigens van de stichting Cosmicus uit Rotterdam heb ik niets meer gehoord sinds de afwijzing, beetje raar allemaal.

Update; sinds 2016 is het kabinet, mede vanwege ons verzoek, bezig met een wetsvoorstel om niet meer abstracte prognoses leidend te laten zijn bij het beginnen van een school, maar ouders een grotere rol te geven (lees HIER en HIER). In 2019 is het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer (lees HIER) en nu ligt het bij de Eerste Kamer. Schiet dus niet op daar in Den Haag. Daarom probeert de stichting islamitische onderwijs Noord-Holland (SIO-NH) het kennelijk op de valreep ook nog maar eens in Amstelveen in 2020 (lees HIER).

Klik HIER voor een artikel van de VNG. Zie hieronder artikelen in de Gelderlander, op AmstelveenBlog.nl en persberichten van het kabinet dat ze wet willen gaan aanpassen.

2015-De Gelderlander over meer zeggenschap ouders bij stichten school
2015-De Gelderlander over meer zeggenschap ouders bij stichten school
2010-Oktober AmstelveenBlog.nl over onderwijsvrijheid en rol ouders
2010-Oktober AmstelveenBlog.nl Herbert Raat over vrijheid van onderwijs en rol ouders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.