Op één van mijn eerste dagen als wethouder werd ik geconfronteerd met een verzoek van Stichting Cosmicus te Rotterdam. Zij wilden hier een algemeen bijzondere basisschool stichten. Ik had niet het idee dat in Amstelveen veel behoefte aan zo’n school en heb namens B&W de aanvraag afgewezen op diverse gronden. Van Cosmicus hebben we sindsdien niets meer gehoord.2010-Asscher-Raat-greve
Grotere rol ouders:

Gemeenten zijn verplicht een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens ons college en bijna de hele gemeenteraad (alleen de PvdA stemde tegen) is er geen behoefte aan zo’n school in Amstelveen, geen ouder heeft erom gevraagd. Daarbij kost het ook nog handenvol geld want we moeten zorgen voor huisvesting van de school.

Waarom dient zo’n bestuur in Rotterdam dan een aanvraag in? Het blijkt dat sommige schoolbesturen de vrijheid van onderwijs gebruiken om willekeurige aanvragen te doen in het land.

Met andere woorden: schoolbesturen proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een duidelijke lokale behoefte is. Namens collega-wethouders:Lodewijk Asscher(Amsterdam), J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), B. Veltkamp (Ouder-Amstel) heb ik er deze week bij de Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen.

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders. Overigens van de stichting Cosmicus uit Rotterdam heb ik niets meer gehoord sinds de afwijzing, beetje raar allemaal.

Zie hier voor een artikel van de VNG hieronder een artikelen in de Gelderlander en AmstelveenBlog.nl over dit onderwerp.

2015-De Gelderlander over meer zeggenschap ouders bij stichten school
2015-De Gelderlander over meer zeggenschap ouders bij stichten school
2010-Oktober AmstelveenBlog.nl over onderwijsvrijheid en rol ouders
2010-Oktober AmstelveenBlog.nl Herbert Raat over vrijheid van onderwijs en rol ouders

Zie ook: AmstelveenBlog, De Gelderlander, Amstelveenweb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s