2015-geldWe hebben de beslissing genomen in het college van B&W: we gaan niet door met een bijdrage van 100 miljoen euro aan een overkapping van de Rijksweg A9. Waarom hebben we dat besluit genomen?

Het vorig college van B&W in Amstelveen heeft in 2007 beloofd om 100 miljoen euro bij te dragen aan het Rijk voor een overkapping bij een verbreding van de A9. In 2007 leek het voor onze voorgangers in het college van B&W nog zo mooi, groei, groei en nog eens groei.

Verkoop van grond
De gemeenten rondom Amsterdam bijeen onder de prestigieuze naam Metropoolregio  Amsterdam geloofde er ook helemaal in met de miljoenen die binnenkwamen uit de verkoop van grond.
Nu, in 2011 staat onze stad en de regio er veel minder rooskleurig voor. We kunnen de overkapping alleen betalen als we de sportvelden en elk ander stukje groen gaan bebouwen.

Ook zal het ten koste gaan van ons ouderenbeleid, sportvoorzieningen en minimaregelingen en moeten we de OZB-belasting verhogen totdat we wellicht een artikel 12 gemeente zijn. Ik vind dat onacceptabel. We doen Amstelveen niet in de uitverkoop voor een overkapping.

Schoolgebouwen
De aankomende jaren hebben we 20 miljoen euro nodig om onze kinderen in fatsoenlijke schoolgebouwen te huisvesten. Amstelveen heeft een minimale reserve. Daarbij moeten we 11 miljoen euro bezuinigen tot 2014 om de gemeentekas op orde te houden. Daarom is het niet meer reëel om 100 miljoen euro aan een overkapping uit te geven.

Een belangrijke reden voor Rijkswaterstaat om de A9 te verbreden is dat er 60.000 woningen gebouwd zouden worden in Almere onder de naam De Schaalsprong. Grote initiator was PvdA’er Adrie Duivesteijn, een handig politicus met een netwerk op het ministerie.

Onder meer vanwege de 60.000 woningen moesten de wegen naar Schiphol verbreed worden. Dat de rijksweg A1 aangepakt moet worden weet iedereen. Maar ook de 3-baansweg A9 bij Amstelveen moet 4-baans worden hoewel elke automobilist je kan uitleggen dat de knelpunten bij de A2 en A4 het probleem zijn.

A-A9 AmstelveenInmiddels staat half Almere te koop op funda en die 60.000 woningen zijn onzeker. Hopelijk gaat minister Melanie Schultz de zaken nog eens kritisch bekijken. De minister kan het geld beter gebruiken om echte knelpunten op te lossen in de regio en de 60.000 woningen dichterbij Schiphol laten bouwen.

Zie ook: AmstelveenBlog, Parool, AmstelveenWeb, AmstelveenBlog,

Zie ook hieronder verschillende artikelen over de beslissing, zo kon Boer&Croon vertrekken en geen verkoop van ons Raadhuis: AmstelveenBlog

2011-16-2 Het Parool: wethouder Herbert Raat over tunnel A9 Amstelveen
2011-16-2 Het Parool: wethouder Herbert Raat over tunnel A9 Amstelveen
2011-Amstelveenblog.nl over Boer en Croon door wethouder Herbert Raat de deur uitgezet
2011-16-2 AmstelveenBlog.nl journalist Johan Bos: Herbert Raat over openbreken contract A9
2011-16-2 AmstelveenBlog.nl: Herbert Raat over Raadhuis Amstelveen blijft aan de Poel
2011-16-2 AmstelveenBlog.nl: Herbert Raat over Raadhuis Amstelveen blijft aan de Poel
2011-18-1 De 2011-18-1 De Weekkrant raadhuis Amstelveen Herbert Raat
2011-18-1 De 2011-18-1 De Weekkrant raadhuis Amstelveen Herbert Raat

Een reactie op “Geen uitverkoop van Amstelveen voor A9

  1. Wij spraken elkaar over de A9 tijdens een gesprek voor de wijkkrant.
    Ik voel aangename opluchting door de beslissing van u en uw collega’s.
    Voor zover ik weet begint Rijkswaterstaat toch spoedig met werkzaamheden ter verbreding.
    In ieder geval ben ik u dankbaar voor het genomen besluit.
    evert van gelderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.