2010-Lodewijk Asscher-Herbert Raat
2010-Lodewijk Asscher-Herbert Raat

Cosmicus toneel van Turkse vete’, kopte Het Parool gisteren op de voorpagina. De journalisten Hanneloes Pen en Bas Soetenhorst beschrijven de slepende machtsstrijd tussen islamisten en secularisten op het Amsterdamse Montessori Lyceum in de zaterdagkrant.

Toen ik het las moest ik meteen denken aan mijn eerste dagen als wethouder in 2010 en geconfronteerd werd met het verzoek van het Rotterdamse schoolbestuur Cosmicus om in Amstelveen een basisschool te vestigen.

Geen poot aan de grond
We hebben de aanvraag afgewezen vooral omdat er weinig behoefte is aan zo’n school in Amstelveen. Toen duidelijk was dat zij geen poot aan de grond kregen in onze gemeente heb ik ook nooit meer iets gehoord van Cosmicus.

Waarom wilde Cosmicus in Amstelveen een school stichten? Het schijnt dat sommige schoolbesturen waaronder Cosmicus de vrijheid van onderwijs gebruiken willekeurige aanvragen te doen in het land. Met andere woorden: zij proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een ouder om heeft gevraagd. Gemeenten zijn vervolgens verplicht om een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet.

Huisvestingsplicht
Daarom heb ik toen mede namens collega-wethouders: Lodewijk Asscher (Amsterdam) en nu vice-premier, J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), Barbera Veltkamp (Ouder-Amstel) er bij de Tweede Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen (lees HIER).

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders in plaats van schoolbesturen. Het is verbazingwekkend, dat belangrijke mensen zoals Herman Wijffels en Jan Pronk bij zo’n schoobestuur als Cosmicus in het comité van aanbeveling zitten. De rol van de Gülenbeweging, een islamitische-orthodoxe beweging bij Cosmicus is onduidelijk.

Kennelijk is de school goed in staat een verhaal te verkopen waar oud-politici een zwak voor hebben. Een schoolbestuur die met de vrijheid van onderwijs zo omgaat als Cosmicus vind ik niet aan aan te bevelen, hoe mooi de verhalen ook zijn.

Zie hieronder een afdruk van het comité van aanbeveling van Cosmicus en een artikel hierover van Amstelveen.blog.nl

cosmicus comité van aanbeveling
cosmicus comité van aanbeveling: Herman Wijffels, Jan Pronk, Sjoerd Slagter

 

2016-20 augustus Amstelveenblog.nl: Herbert Raat over Cosmicus Amstelveen
2016-20 augustus Amstelveenblog.nl; wethouder Herbert Raat over Cosmicus Amstelveen

Een reactie op “Cosmicus krijgt geen poot aan de grond in Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.