Update 24-9-2013 een betere A9 voor Amstelveen, onderaan de tekst
Het rijk wil de A9 verbreden en Amstelveen heeft in 2007 een bijdrage van € 100 miljoen toegezegd voor een ondertunneling. De bedoeling was om dit te betalen uit grondopbrengsten maar anno 2013 levert dat niets (lees HIER) meer op.

Kunnen we het ook anders betalen heb ik aan de afdeling financiën gevraagd? De uitkomst is deze week aan de gemeenteraad gestuurd. De conclusie voor mij is, dat het maatschappelijk, sociaal en economisch een onbegaanbare weg is.

Rampspoedig
2013-melanie schultz A9Ook de Amstelveense media kwamen tot vergelijkbare conclusies. ‘Rampspoedig voor de gemeentelijke financiën’, noemde journalist Henk Godthelp de uitkomst in het Amstelveens Nieuwsblad. ‘Bijdrage desastreus voor gemeente’, aldus Johan Bos van AmstelveenBlog.

Duidelijkheid
Overigens is er na een jaar onderhandelen een onderhandelingsresultaat met het Rijk over andere oplossingen. Het enige wat ik daar nu over kan zeggen nu is dat het Amstelveense college van B&W akkoord is. Het ligt nu bij de minister Melanie Schultz en we moeten afwachten tot zij er een uitspraak over doet. Ik hoop dat er nog dit jaar duidelijkheid uit Den Haag komt.

Update 24-9-2013 een betere A9 voor Amstelveen, (lees HIER)

Zie hieronder twee oorspronkelijke artikelen over dit onderwerp:

2013-21-2 AmstelveenDichtbij door Henk Godthelp: wethouder Herbert Raat over de keerzijde van doorgaan met tunnelplan A9
2013-21-2 AmstelveenDichtbij door Henk Godthelp: wethouder Herbert Raat over de keerzijde van doorgaan met tunnelplan A9
2013-20-2: Amstelveenblog.nl door Johan Bos: wethouder Herbert Raat over de keerzijde van doorgaan met tunnelplan A9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.