Updates 2-april,  7 september 2016 en 27 februari 2019 de uitspraak van de Raad van State onderaan dit artikel.
In 2024 is de A9 volledig verdiept aangelegd, met overkappingen bij het Stadshart en Het Oude Dorp. Dit blijkt uit het gewijzigd Ontwerptracébesluit (OTB) dat aan Amstelveen is gepresenteerd.

In het OTB staat hoe de verbreding er uit komt te zien, waar de weg precies komt te liggen en hoe de rijksweg wordt ingepast in het landschap en de stad. Ook geeft het duidelijkheid over hoeveel geluid de weg straks produceert en welk effect hij heeft op de luchtkwaliteit, maar ook welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om de effecten te beperken.

Groene uitstraling
De gemeente investeert 40 miljoen euro aan bovenwettelijke maatregelen, zoals een verdiepte ligging,  overkappingen en groene geluidschermen. Het totale project kost € 400 miljoen. De groene uitstraling van Amstelveen wordt hiermee nog meer versterkt. In het Oude Dorp komt een volledige overkapping. Het dak van de overkapping kan worden ingericht met voet- en fietspaden, groen en speelruimte voor kinderen.

In 2007 was er sprake van een tunnel hieraan moesten Amstelveen € 100 miljoen euro meebetalen. Ook waren we verantwoordelijk voor overschrijdingen. Dit contract is in 2011 opengebroken om een financiële catastrofe te voorkomen voor de gemeente.

Na jaren van onderhandelen denk ik dat dit een goed resultaat is voor Amstelveen. Als ik vijf jaar geleden had dat dit het resultaat zou zijn, dan zou ik er minder over wakker hebben gelegen.

Hieronder een artikel over dit onderwerp in AmstelveenDichtbij van 16-3-2016. Daaronder 3 UPDATES van 22-april over de luchtkwaliteit, 7 september 2016 over eerder betalen aan het Rijk en 27-2-2019 over de uitspraak Raad van State.

2016-16-3 AmstelveenDichtbij; Herbert Raat over plannen voor A9 ter inzage
2016-16-3 AmstelveenDichtbij; Herbert Raat over plannen voor A9 ter inzage

Update 22 april 2016: Een aantal bewoners van de Meander hebben een flyer gemaakt tegen de plannen. Ik heb hier deze brief over geschreven en zie hieronder het item van RTV-Amstelveen hierover.

Update 7 september 2016: eerder betalen levert meer dan een miljoen op.

Update: 27-2-2019: uitspraak Raad van State; we kunnen door, tegenstanders niet ontvankelijk of ongegrond.

Een reactie op “Duidelijkheid over A9 Amstelveen

  1. Allemaal leuk en aardig maar waarom moet ik als bewoner van Amstelveen mee betalen aan een project wat mij als bewoner van Amstelveen helemaal niet baat, maar veel meer gaat om Schiphol, Amsterdam en het rijk in het algemeen. Dat we zakken van 100 miljoen naar 40 miljoen is kul, kan ook een scenario inzetten van een miljard en dan droppen naar 500 miljoen en zeggen dat het veel beter is. Gaat er gewoon om waarom Amstelveen 40 miljoen kwijt is aan deze verslechtering van de woon omstandigheden. Dat er allerlei bovenwettelijke voorzieningen worden getroffen is kwats, moet het rijk gewoon betalen als ze zo graag willen. Meeste zijn helemaal niet bovenwettelijk, maar ter bescherming van de gezondheid van de burgers, lucht, geluid en woongenot, al dan niet succesvol.
    Gaan we op andere niveau’s kijken en nemen we daar in mee het verdwijnen van de metro dan wordt het helemaal belachelijk. Auto’s, auto’s en nog eens auto’s en OV wordt niet alleen minder, maar er wordt ook een giga kapitaal vernietiging gepleegd na maar 25 jaar. In de meeste wereldsteden wordt ingezet op metro en wij heffen er 1 op na 25 jaar. Daarvoor in de plaats komt een boemeltrammetje (het hoogwaardig gezwets laten we achterwege, een tram is een tram en de zogenaamde overstap Zuid is tot leeftijd 40 jaar, daarna wordt het flinke stadswandeling 50 jaar, een hel 60 jaar tot onmogelijke opgave alles ouder) die ook weer giga veel kost na nog geen 25 jaar. Wat zijn dat voor geldverspillende domme visies? 25 jaar geleden en nu weer.
    Als Amstelveen zich niet kan verweren tegen 3 machten, het Rijk, Schiphol en Amsterdam, we nemen ook nog even de parkeerproblematiek in Noord mee, dan moet het aansluiting zoeken bij Amsterdam opdat we eens vooruit gaan in plaats van elke keer het onderspit delven en daar nog voor betalen ook. Laten we vooral niet vergeten dat de instandhouding van de oude spoorbaan in de plannen van de A9 eigenlijk ook gaat over de geschiedenis om die altijd verloren strijd.
    Ik ben niet tegen een verbreding van de A9, interesseert me niets, maar waarom wordt het steeds minder allemaal en moet ik er extra aan meebetalen. Dat is waar het hier om gaat. Omgekeerde wereld. Er had geen eigen bijdrage moeten zijn, maar een vergoeding in de vorm van een nog betere metro bijvoorbeeld (en ook naar Schiphol als je toch begint over visie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.