Update 10-maart 2014 onderaan de pagina.
De kogel is door de kerk. Na twee jaar onderhandelen (lees HIER) ligt er nu een ander voorstel bij de gemeenteraad. Het oude contract van € 100 miljoen euro voor een tunnel is van de baan. En daarmee ook de extra risico’s als het project uit de hand zou lopen of de grondopbrengsten tegen zouden vallen. Gelukkig hebben we een goede oplossing kunnen vinden voor minder geld. Amstelveen blijft Amstelveen, en de A9 wordt in de toekomst een betere A9.

Het besluit om de A9 te verbreden is niet onze keuze, maar die van het Rijk. Nu het tunnelplan een luchtkasteel (lees HIER) bleek, bleven grofweg twee mogelijkheden over. Of we deden niets, en de snelweg zou verbreed wordt met metershoge geluidsschermen erlangs. Of we leggen de A9 dieper aan en onderhandelen met het Rijk over extra maatregelen om er een schone en stillere snelweg van te maken.

6 meter onder maaiveld
Zo komt er een overkapping (lees HIER) bij het Oude Dorp. Ook is afgesproken dat de geluidshinder voor alle woningen langs de A9 af moet nemen. Bij de Meander ligt de weg 6 meter onder het maaiveld, en komen er wat mij betreft liggende geluidsschermen met een groen dak waar je over heen kunt kijken.

Voor dat pakket aan maatregelen legt Amstelveen € 38 miljoen op tafel. Last but not least, als er bij het nieuwe plan toch tegenvallers zouden ontstaan, dan zijn de kosten niet voor Amstelveen maar voor het Rijk. Dat geeft ons ook naar de toekomst toe de zekerheid dat we niet voor verrassingen komen te staan.

Tientallen miljoenen euro’s
Geen Noord/Zuidlijn met allerlei financiële overschrijdingen in Amstelveen dus, maar gewoon een betere snelweg die stiller en schoner is voor alle Amstelveners. En dat scheelt ons ook nog eens tientallen miljoenen euro’s die we dan liever zou steken in onze sportvelden, scholen en de goede zorg voor onze ouderen.

Zie hieronder een item van RTVA, artikelen over dit onderwerp en daaronder 2 updates. Zie HIER een terugblik op de onderhandelingen in de Volkskrant door Jaap Stam. 

AmstelveenBlog.nl;  Het Parool; AD;  2013-Nieuwsblad 25 sep 2013 A9 P1; 2013-Nieuwsblad 25 sep 2013 A9 P3; De Volkskrant.

UPDATE 20-10-2013: Antwoorden op brief bewoners van Mr. F.A van Hallweg en de Meander.

Update: 10 maart 2014. Minister Melanie Schultz in Amstelveen om de laatste handtekening te zetten.

2014-annakerk-herbert raat-schultz-ondertekening
2014-annakerk-wethouder Herbert Raat-en minister Melanie Schultz-ondertekening A9
2014-10-3 AmstelveenDichtbij: Wethouder Herbert Raat en minister Melanie Schultz
2014-10-3 AmstelveenDichtbij: Wethouder Herbert Raat en minister Melanie Schultz. Laatste hobbel A9 genomen

2 reacties op ‘Een betere A9 voor Amstelveen

  1. Goed gedaan! Daar mag Amstelveen zijn handen mee dicht knijpen. En verder is een snelweg een snelweg en wil ook niemand in de file staan.

  2. Een uitzonderlijk resultaat mede gezien het krachtenveld waarbinnen onderhandeld moest worden.
    Deze keuze beatwoord aan de Amstelveen behoefte ook op langere termijn.
    Stadshart blijft goed bereikbaar en milieu wordt gespaard.
    Nooit meer gedacht maar toch gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.