Deze week zijn twee belangrijke historische boeken over Amstelveen opnieuw gepresenteerd. Allereerst het beroemde boek van Tini Visser over de oorlogsjaren, Jaren Van Verduistering. Dit boek schetst een groot deel van de Amstelveense oorlogsgeschiedenis en was niet meer verkrijgbaar.

Het eerste exemplaar mocht ik overhandigen in de Johanneskapel aan weduwe Frieda van Diepen van oud-burgemeester Otto van Diepen die voor samenstelling van het boek de opdracht gaf. Ook werd het geactualiseerde boek ‘De Westkant van de Amstel – Duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd’ gepresenteerd. Het eerste boek was voor P. van Schaik, die samen met M.D.M. Munster het auteurskoppel vormde.

Wethouder Herbert Raat en Frieda van Diepen

Een paar jaar geleden kreeg ik het boek Jaren van Verduistering. Toen ik het had gelezen besefte ik hoe weinig ik eigenlijk van de Amstelveense geschiedenis wist.

Historisch besef
In Amstelveen is voornamelijk de nadruk gelegd op de toekomst. Nu is de tijd meer dan ooit gekomen om onze geschiedenis onder de aandacht te brengen, te bewaren en door te geven aan onze kinderen. De herpublicatie van deze boeken is hier een onderdeel van.

De boeken zijn onderdeel van een raadsvoorstel om het historisch besef te verbeteren. Inmiddels melden zich ook inwoners met foto’s of andere informatie. De beeldbank.amstelveen.nl verscheen al eerder en bereikt binnenkort de grens van 2.500 gedigitaliseerde foto’s.

Startpunt
Het is dankzij al deze mensen dat we zijn begonnen om de Amstelveense historie weer op de kaart te zetten.  Deze twee boeken zijn een startpunt. Want er is nog meer werk aan de winkel. Dit werd wel duidelijk tijdens de vorige commissie ruimte wonen en natuur in de gemeenteraad.

Meneer Colman zoon van een Joodse musicus sprak in over de kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13 samen met vele andere buurtbewoners zoals Mart Benders. Hij vertelde dat hij hoopt zijn dochter van 5 ooit uit te kunnen leggen wat er zich in hun buurt heeft afgespeeld. En waarom zij zo’n kleine familie hebben.

Achtergrond
Tini Visser was in het verleden voorlichtster bij de gemeente Amstelveen en schreef het boek in de jaren ‘80 in opdracht van toenmalig burgemeester Otto van Diepen. Aan de hand van interviews met 110 ooggetuigen, hun dagboeken en diverse publicaties volgt de schrijfster de loop van de tweede wereldoorlog in Amstelveen. Lees hier de indringende toespraak van haar partner Hans Luyten voorgedragen door gemeentesecretaris Bert Winthorst.

Zie hieronder diverse artikelen over dit onderwerp:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.