Update 2018-24-2, Tiny Visser, ‘Jaren van verduistering opnieuw gepresenteerd’, onderaan de tekst.
Goed nieuws: we gaan het boek ‘Jaren van Verduistering’ van Tini Visser opnieuw uitgeven. De heer Schriks, eigenaar van de Walburg Pers, heeft ons laten weten dat dit mogelijk is. Dit boek schetst een groot deel van de Amstelveense oorlogsgeschiedenis en is op dit moment niet meer verkrijgbaar.

120
Tini Visser was in het verleden voorlichtster bij de gemeente Amstelveen en schreef het boek in opdracht van burgemeester Otto van Diepen in de jaren 80. Indertijd heeft zij 120 getuigen geïnterviewd, waaronder personen die in het verzet zaten, nabestaanden en anderen die toen nog in leven waren.

Daarnaast stopte zij veel tijd in het bestuderen van oude krantenartikelen en documenten uit het archief. Als we het nu niet opnieuw uitgeven, is het voor altijd verloren. Er volgt begin volgend jaar een voorstel vanuit het college richting de gemeenteraad. Ik hoop dat zij hiermee in zullen stemmen.

Van Kuiken
Ondertussen krijgen wij steeds meer informatie over deze periode van onze inwoners. Bijvoorbeeld tijdens het bezoek van mevrouw van Kuiken pas geleden. Oude brieven uit de Tweede Wereldoorlog van haar ouders naar familie in Friesland, het Amstelveens Weekblad uit 1946 en de speech van Tini Visser bij de presentatie van haar boek ‘Jaren van Verduistering’.

Slechts een greep uit de tassen die mevrouw van Kuiken ons overhandigde. Mevrouw had gehoord over de aandacht die we als gemeente schenken aan Amstelveense historie. Een paar weken geleden stond ze aan de balie met de vraag of zij haar spullen mocht doneren. Nou en of! We hebben meteen een afspraak met haar gemaakt.

Willemijn Paijmans (adviseur Cultureel Erfgoed Gemeente Amstelveen), mevrouw van Kuiken en wethouder Herbert Raat
Willemijn Paijmans (adviseur Cultureel Erfgoed Gemeente Amstelveen), mevrouw van Kuiken en wethouder Herbert Raat

Mevrouw van Kuiken is dochter van de voormalige predikant van de kerk in het Oude Dorp. Ze woont in Canada, maar is zo nu en dan in Nederland. “Thank my father,” zegt ze als ze de netjes gearchiveerde documenten op tafel legt. Predikant Jelle van Kuiken heeft er volgens haar voor gezorgd dat alles zo netjes bewaard is gebleven.

Jaren van verduistering
Hij is ook één van de geïnterviewde in het boek van Tini Visser. Hij speelde een belangrijke rol in het verzet en heeft daarvoor zijn privileges als predikant ten volle ingezet. De vele documenten, kranten, tijdschriften en voorwerpen geven een zeer sprekend beeld van zijn rol tijdens de oorlog en van de Amstelveense situatie tijdens deze jaren.

De gemeente zorgt voor archivering van de stukken en kijkt waar deze kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij de herpublicatie van het boek ‘Jaren van verduistering’.

Zie hieronder artikelen over dit onderwerp:

Update 2018-24-2: Jaren van Verduistering opnieuw gepresenteerd:

4 reacties op ‘Tini Visser terug op de boekenplank

 1. Dag,

  Graag hoor ik het als het boek weer beschikbaar is!

  Met vriendelijke groet,
  Rosemarijn Schulte
  0629048884

 2. Hi, ik wil het graag lezen. Mijn opa werkte voor de politie in Amstelveen in deze tijd. De politie sloot zich aan bij de NSB. In het begin was dit low profile en kon hij zich er aan intrekken. Later werd hij gedwongen om adressen van Joodse gezinnen te controlleren op aanwezigheid van Joodse fitte mannen. N razzia dus. Hij heeft de lijst achterover weten te drukken en heeft de nacht voor de ochtend van deze razzia alle joodse mensen gewaarschuwd zodat ze konden onderduiken of vluchten. Uiteraard moest hij zelf onderduiken. Ik weet dat een lokale dokter had aangeboden hem in huis te nemen maar zijn huis keek uit op het politie kantoor. Niet de beste plek. Uiteindelijk is hij ondergedoken in de kelder van de molen die aan de Amstel staat in Ouderkerk a/ d Amstel.
  Hij wilde er niet vaak over praten en we hebben velen identiteiten en paspoorten gevonden bij zijn dood die duiden op nog meer acties. Ik ben uiteraard trots op hem maar vooral zeer benieuwd naar de gang van zaken in deze tijd in Amstelveen. Vriendelijke groet, Lousanne Schep (kleindochter)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.