Update 24-1-2020; presentatie Cultuuragenda in de Annakerk, zie onderaan de tekst
Maandagavond staat de talkshow ‘BV Amstelveen Spreekt’ in het teken van kunst en cultuur. De presentatie is in handen van stadsdichter Matthijs den Hollander. Centraal staat onze nieuwe Cultuuragenda 2020-2024: De stad als podium (lees HIER). Met hulp van heel veel Amstelveners is deze cultuurnota tot stand gekomen. De Cultuuragenda wordt op 27 november besproken in de raadscommissie Burgers en Samenleving en op 11 december vastgesteld door de gemeenteraad.

Aanstormend talent
We willen het diverse aanbod aan kunst en cultuur in de gemeente meer zichtbaar maken en letterlijk en figuurlijk een podium geven in de stad. Niet alleen voor de gevestigde generatie, maar ook voor aanstormend jong talent. Dat is ons doel.

Cultuureducatie
De nieuwe Cultuuragenda schept de voorwaarden die ervoor zorgen dat Amstelveners uit alle lagen van de bevolking toegang krijgen tot kunst en cultuur. Zowel om eraan deel te nemen, als om ernaar te kijken. Dit begint bij de allerjongsten. We willen dat ieder kind dat de basisschool verlaat in aanraking is geweest met kunst en cultuur. Daarvoor gaan we aan de slag met cultuureducatie, dit doe ik samen met collega Frank Berkhout.

Stimuleringsprijs
Ons voornemen is om samen met het Museum Jan van der Togt het oude schooltje in het Oude Dorp te vernieuwen, zodat kinderen hier cultuureducatie kunnen krijgen. Daarnaast gaan we jongeren betrekken bij het ontwikkelen van cultureel aanbod voor leeftijdsgenoten. Aan dit programma koppelen we een stimuleringsprijs voor jonge en veelbelovende talenten om ze een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Voor de hedendaagse kunstenaars gaan we verder met het uitreiken van de Cobra Kunstprijs Amstelveen die iedere twee jaar wordt uitgereikt in samenwerking met het Cobra Museum.

Parklandschap
Niet voor niets draagt de Cultuuragenda de titel De stad als podium. Bossen, parken, pleinen, wijken, straten, cafés en kerken. Het zijn allemaal plekken waar kunst en cultuur goed gedijen. Het college wil op de lange termijn het karakter van Amstelveen als ‘Groene Stad’ uitvergroten door cultuur en natuur met elkaar te verbinden. Denk daarbij aan een cultureel parklandschap zoals in Japan en Groot-Brittannië.

Kunst en cultuur moeten niet meer alleen plaatsvinden achter gesloten deuren, de luiken moeten veel meer open. Denk aan een beeldentuin op ‘het dak’ van de A9 bij het Oude Dorp. Of samenwerkingen tussen het culturele veld met lokale ondernemers bij tentoonstellingen en culturele evenementen. Maar ook of we een betere plek voor Der Bogen (lees HIER) kunnen vinden.

Drie jaar
Om bezoekers te blijven trekken, zowel nationaal als internationaal, is het belangrijk dat culturele instellingen zich blijven vernieuwen. Daarom willen we meer toe naar periodes van drie jaar bij het bepalen van de subsidie die de instellingen ontvangen. Na die drie jaar maken we de balans op om te zien of de huidige insteek nog werkt of dat een andere invalshoek misschien beter is. Zo blijft de kunst- en cultuurwereld in beweging en aantrekkelijk.

Update 24-1-2020; presentatie Cultuuragenda in de Annakerk met Felix Rottenberg (lees HIER).

Voor artikelen, foto’s en een uitzending van BV Amstelveen waar ik te gast mocht zijn, zie hieronder:

Een reactie op “Amstelveen als podium voor kunst en cultuur

  1. We hebben zo veel rotondes gekregen in Amstelveen. Is het dan niet leuk om daar beelden op te zetten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.