We zijn een betalingsregeling overeengekomen met een huiseigenaar die een boete van 50.000 euro opgelegd heeft gekrúegen, omdat zij niet heeft voldaan aan de zelfbewoningsplicht van een nieuwbouwwoning in Westwijk. Wij willen hiermee laten zien dat wij boetes altijd incasseren, maar dat we hierbij ook oog houden voor de financiële situatie waarin iemand verkeert.

Betalingsregeling
De eigenaresse van de woning aan de Westhove heeft ons laten weten de boete van 50.000 euro niet ineens te kunnen voldoen. Zij zou daardoor niet meer in het levensonderhoud van haar gezin kunnen voorzien. Wij zijn overeengekomen dat de eigenaresse ineens een bedrag van 27.000 euro voldoet en de rest afbetaalt in termijnen van 3000 euro per maand. De 27.000 euro is op onze rekening gestort.

Betaald
Dit betekent een kentering in ons beleid. We zijn niet eerder een procedure gestart betreffende de woonplicht. Het is daarmee de eerste keer dat een boete daadwerkelijk aan ons wordt betaald.

Uitspraak rechtbank
We zijn ruim 2 jaar bezig geweest met deze zaak. De eigenaresse weigerde de boete te betalen en de gemeente weigerde een schikking te treffen. De rechtbank heeft vervolgens in december 2019 geoordeeld dat de huiseigenaar niet heeft voldaan aan de zelfbewoningsplicht die is opgenomen in het koopcontract en dat de boete moet worden betaald (lees HIER meer over de uitspraak). De Vereniging van Eigenaren (VVE) van Westhove heeft ons gesteund in deze zaak. We hopen dat meer VVE’s alert zijn op dit soort ontwikkelingen.

Bezit opbouwen 
Wij hebben de zelfbewoningsplicht in het leven geroepen om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen als verhuurobject worden opgekocht. Deze uitspraak stelt ons in de gelegenheid om meer koopwoningen te realiseren voor (jonge) Amstelveners die graag een huis willen kopen. Veel Amstelveners willen niet huren. Zij lossen liever elke maand af om zo bezit op te bouwen in plaats van levenslang huur te betalen aan de woningcorporatie.

Zelfbewoningsplicht
Het vonnis is een steun in de rug voor mijn collega’s Floor Gordon van ruimtelijke ordening en Rob Ellermeijer van wonen. Zij kunnen een zelfbewoningsplicht hanteren bij de ontwikkeling van een woongebied bijvoorbeeld bij de 57 nieuwbouwappartementen aan de Haagbeuklaan (lees HIER). De ontwikkelaar verplicht zich om deze regel vervolgens aan de koper op te leggen.

Afschrikkende werking
Dit houdt in dat de huizenkoper verplicht is om minimaal achttien maanden na oplevering zelf in de woning te verblijven. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan kan een boete van 50.000 euro worden opgelegd. De rechter heeft geoordeeld dat dit bedrag redelijk is, omdat er een afschrikkende werking van uit moet gaan.

Zie voor het bankafschrift, foto’s en artikelen hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.