Achthonderdduizend euro wilde het gemeentebestuur uitgeven voor jeugd en veiligheid. Goed nieuws zou je zeggen, toch waren wij maar matig tevreden.

Vorig jaar ging al 70.000 euro extra naar welzijninstelling Cardanus zonder dat dit gebruikt werd zoals afgesproken voor mensen op straat. Nu zou er weer veel geld (5 ton) bijna kritiekloos naar Cardanus gaan. Daar wordt Amstelveen niet veiliger van, en wordt het jeugdbeleid niet beter van.

Wel tevreden zijn we over de plannen van de burgemeester Jan van Zanen over toezicht op straat á la straatcoaches zoals in Amsterdam en andere steden. Samen met VVD-Fractievoorzitter Hans Bulsing pleit ik daar nu al geruime tijd voor en de burgemeester heeft toegezegd met een plan te komen rond mei 2008.

Ook zijn we blij met de interventieteams. Deze teams gaan ingrijpen als kinderen er een puinhoop van maken en het leven van andere Amstelveners tot een hel maken. Ouders moeten dan aangesproken worden en verantwoordelijk worden gesteld voor een goede opvoeding.

Deze week heeft het college het hele plan teruggenomen vanwege de kritiek van de VVD en andere partijen in de gemeenteraad. De verwachting is dat er in april een nieuw plan ligt.

Bewaking en optreden

Ook liet de burgemeester weten dat de bewaking die mede op ons verzoek eerder is ingesteld op verschillende plaatsen in Middenhoven en Waardhuizen in stand blijft. En dat is hard nodig zo hoorde we vandaag tijdens bezoeken van de hele VVD op plekken als Groenhof, De Brink en Het Westwijkplein.

In Amstelveen zijn er een paar etters die er een sport van maken om het leven van andere Amstelveners en ondernemers te verzieken. Vernielingen, geschreeuw en gescheur met scooters tot diep in de nacht komen te vaak voor.

Bijna 30% van de Amstelveners voelt zich onveilig, dat is veel meer dan de rest van Nederland en zelfs Amsterdam. Bijna alle omwonenden van het winkelcentrum in Middenhoven heeft overlast van hangjongeren. Bijna 40% heeft zelfs overwogen om te verhuizen vanwege de overlast, zo bleek uit een onderzoek van het wijkplatform onlangs.

Hans Bulsing is nu aan het uitzoeken of we bij overlast niet (tijdelijk) de scooter in beslag kunnen laten nemen. Mocht dit nou niet kunnen dan gaan we onze Tweede Kamerleden benaderen.

Dit probleem speelt overigens niet alleen in onze stad maar overal in Nederland. Daarbij komt dat als een kind midden in de nacht op straat rondhangt, het op school of op het werk natuurlijk ook niks meer wordt. Dit moeten we niet tolereren.

Barbiepop en lego

De andere kant van het verhaal is dat Amstelveen een hopeloos verouderd jeugdbeleid heeft waar al ruim 1 miljoen euro naar toe gaat. Je kunt het gemeentebeleid vergelijken met een ouder die zijn kind elk jaar een barbiepop of een doos lego geeft. Prima als kinderen een jaar of 6 zijn maar als ze 15 of 16 zijn dan wordt het nogal sneu.

Tijd voor verandering. Een uitdagend jeugdbeleid waar ook sport een belangrijke plek krijgt is -zeker in Amstelveen-Noord- hard nodig. Maandag 11 februari gaan we over al deze onderwerpen praten in het congrescentrum op het stadsplein en ook VVD-kamerlid Laetitia Griffith is van de partij. Als woordvoerster justitie zal zij zich hopelijk hard maken voor meer politie in onze stad.

De 100 agenten die we nu hebben is te weinig. Op straat betekent dat hooguit een paar man per nacht. De agenten werken hard maar zo kunnen zij het absoluut niet redden.

Zie ook: AmstelveenBlog;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.