UPDATES 23-7-2019/2-9-2019: Afspraken met Schiphol en bezoek minister onderaan de tekst
Vorige week presenteerde minister Cora van Nieuwenhuizen groeiplannen voor Schiphol. Uit de toon van haar brief (lees HIER) blijkt dat ze zich wel iets heeft aangetrokken van alle en (onze) kritiek (lees HIER) en geluisterd heeft. Toch zijn we niet op voorhand positief. Eerdere beloftes om de overlast te verminderen zijn nooit ingelost.

Oude beloftes inlossen
Het principe van eerst leveren van hinderbeperking en niet meer groeien op krediet, zoals de minister uitdraagt, onderschrijven wij. Minder positief zijn wij over de manier waarop vastgesteld moet worden of Schiphol ‘de groei verdient’. Zo zijn geluidsnormen die recht doen aan de beleving van hinder nog in onderzoek, evenals wat ‘ambitieuze en haalbare groeistappen’ zouden kunnen zijn.

Deze voornemens zijn in mijn ogen niet op korte termijn uitgewerkt en operationeel. Wij willen op de kortere termijn veranderingen zien. Want het kan niet zo zijn dat deze nieuwe beloftes naast de oudere beloftes die nog niet zijn ingelost zijn op tafel komen te liggen.

Eerst zien dan geloven
Zo worden bestaande hinder beperkende afspraken overschreden over de ontwikkeling van het aantal vluchten en baangebruik. Voor de Buitenveldertbaan gaat het dan om het beperken van het gebruik tot 30.000 vluchten. Dit moet eerst gebeuren voordat er sprake kan zijn van verdere groei van Schiphol. Belofte maakt schuld; eerst zien, dan geloven.

Vergeet woningbouwopgave niet
Eigenlijk is het lastig om nu al te reageren, omdat je het niet in samenhang kunt zien met de gehele Luchtvaartnota. De ontwikkelingen rondom Schiphol zijn namelijk ook van invloed op de woningbouwopgave in de regio. Daarom zou ik het goed vinden om ook minister Ollongren aan te haken in het Schiphol-dossier.

Er wordt nu te veel vanuit de luchtvaart gedacht, zonder rekening te houden met de ruimtelijke ordening vraagstukken die er liggen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het verplaatsen van, in ieder geval een gedeelte, van de luchtvaart van Schiphol naar zee (lees HIER) en Lelystad zorgt ervoor dat onze kinderen en kleinkinderen hier in de toekomst veilig en op een leefbare manier kunnen blijven wonen.

De grenzen komen nu echt wel in zicht. Hoog tijd voor een plan B, Zie hieronder artikelen en foto’s en een opname van Freek de Jonge in café La Gare in het Oude Dorp.

UPDATE 23-7-2019: afspraken met Schiphol (lees HIER) een artikel in Het Parool en zie HIER de brief hierover.

UPDATE: 2-9-2019: Bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen aan Amstelveen, (lees HIER).

Een reactie op “Schiphol: Belofte maakt schuld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.