Op onze Beeldbank (zie HIER) zijn nu ook video’s te zien. De eerste filmopname is van de bevrijdingsfeesten in de straten in Amstelveen in 1945. De voice-over in de video is van de heer Raadschelders die de video heeft gemaakt en van Tini Visser, de schrijfster van het lokaal beroemde boek ‘Jaren van Verduistering’ (lees HIER) over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog.

Stiefkind
In 2015 zijn we van start gegaan met de beeldbank (lees HIER). Te lang is onze geschiedenis een ‘stiefkind’ geweest binnen de gemeente. Na de oorlog was er voornamelijk aandacht voor de uitbreiding van Amstelveen. Veel historie is in de toenmalige tijdgeest letterlijk met de grond gelijk gemaakt.

Historisch besef
In 2015 attendeerde beheerder Dick Huijer mij op de fotocollectie in de kelders van het raadhuis. Voor mij was dat het moment om onze historie en het historisch besef prominent op de politieke agenda te zetten. We zijn begonnen met duizenden foto’s te digitaliseren en voor iedereen toegankelijk te maken. Nu komen er dan ook filmopnamen bij. Mocht u beschikken over historisch materiaal, laat het weten via: h.raat@amstelveen.nl

Veel initiatieven
Inmiddels staat het onderwerp prominent op de Amstelveense agenda. Samen met partners als de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstelveenweb.com, Stichting Amstelveen Oranje en vele anderen zijn we bezig met veel initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn de historische routes (lees HIER), een monument voor onze joodse slachtoffers (lees HIER) en het in stand houden van belangrijke gebouwen en plekken (lees HIER).

Zie hieronder de filmopnamen van de bevrijdingsfeesten en artikelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.