Gemeenten die veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar er minder aandacht voor is. Het is belangrijk voor de lokale economie en voor een positief leefklimaat. Daarom hebben we van het kunst en cultuurbeleid een politieke prioriteit gemaakt in Amstelveen. Over onze ambities vertellen strategisch adviseur kunst en cultuur Rubiah Balsem en ik in de wintereditie van Into Business Amstelland, (lees HIER).

Nieuw elan
Toen ik in 2018 aantrad als wethouder kunst en cultuur zag ik een prima culturele infrastructuur, maar ook veel eilanden waarbij iedereen naar elkaar keek in plaats van elkaar versterkte. Er was nieuw elan nodig om een sfeer te creëren waaraan iedereen wil meedoen.

De stad als podium
Daarom heb ik Rubiah Balsem naar Amstelveen gehaald en gevraagd om in samenwerking met het culturele veld en andere betrokkenen een nieuwe Cultuuragenda 2020-2024 op te stellen die in december 2019 is vastgesteld door de raad. Met deze visie onder de titel: ‘De stad als podium’, (lees HIER) willen we het culturele aanbod goed zichtbaar maken, doelgroepen beter bereiken, kunst en cultuur in de wijken krijgen en een impuls geven aan vernieuwing.

Investeren
Dit heeft in twee jaar een enorme kentering teweeggebracht. Cultuur blijkt een veel belangrijker te zijn voor Amstelveen dan we altijd gedacht hebben. Het draagt bij aan de leefkwaliteit van de omgeving, iets wat vooral in deze tijd heel belangrijk is. Te lang zijn we bezig geweest om te concurreren met Amsterdam. Nu zijn we veel meer bezig om ervoor te zorgen dat we een aanvulling zijn op wat zij bieden. We moeten over de grenzen kijken om meer creatieve en innovatieve ontwikkelingen naar ons toe te trekken. Dat is niet alleen belangrijk voor de kunst en cultuur, maar ook voor de economie. Als je kijkt waar het goed gaat in de Westerse wereld, dan is dat overal waar de culturele sector goed ontwikkeld is. Wie wil er nou investeren in een gebied waar geen cultuur aanwezig is?

Meedenken
Onze inwoners hebben hier ook behoefte aan. Uit ons inwoners onderzoek van 2020 blijkt dat zij behoefte hebben om te participeren in kunst en cultuur. Daarom laten wij en de culturele instellingen hen steeds meer meedenken. Zo betrekken wij jongeren bij de ontwikkeling van murals, kinderen bij de ontwikkeling van kindvriendelijke kunstwerken en alle inwoners bij het bedenken van locaties voor een tijdelijke kunstroute volgend jaar. Maar ook bij de ontwikkeling van het Stadshart waar de komende jaren veel gaat gebeuren (lees HIER) en bij het transformeren van het Oude Dorp en de Annakerk tot culturele hotspot (lees HIER).

Onafhankelijke experts
We hebben de afgelopen jaren kundige en onafhankelijke experts om ons heen verzameld om ons te helpen bij onze culturele ambities. We hebben twee adviesraden opgericht. De Amstelveense Adviesraad Cultuur (lees HIER) en de Adviescommissie Beeldende Kunst die ons gevraagd en ongevraagd van advies voorzien.

Dank
Kunst en cultuur moeten op een zo laagdrempelige manier voor alle Amstelveners bereikbaar zijn. Daar hebben we al veel in bereikt (lees HIER). Maar we zijn nog niet klaar. Voor volgend jaar hebben we alweer mooie plannen liggen voor het gratis ontsluiten van onze eigen kunstcollectie voor iedereen. Ook gaan de depots open en komt er een tentoonstelling van het gemeentelijk kunstbezit in Museum JAN. Er waait momenteel een positieve energie door de gehele Amstelveense culturele sector (ondanks de beperkingen van corona) en daar kunnen we veel mee bereiken. Dank Rubiah en je team voor al je werk de afgelopen jaren en de gemeenteraad voor de steun.

Zie hieronder het interview, artikelen en foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.