De toegenomen drukte en snelheidsverschillen op fietspaden in Amstelveen, met name op het Kazernepad, zorgt voor bezorgdheid onder Amstelveners. Als gemeente hebben we daarom al een aantal maatregelen en acties uitgevoerd om de veiligheid te vergroten, waar we de komende tijd vervolg aan gegeven. Maar om écht op te kunnen treden tegen met name opgevoerde fatbikes, is landelijke regelgeving nodig. Ik hoop dat het nieuwe kabinet hier met voorrang extra aandacht voor heeft. Onlangs hebben we een brief aan de gemeenteraad gestuurd hierover, (lees hier de Raadsbrief Informatie over verkeersveiligheid).

Eind vorig jaar ben ik benaderd door een inwoner wiens vriendin een ernstig ongeluk heeft gehad door een confrontatie met een snelle e-bike. Ook vanuit de gemeenteraad ontvangen we signalen over gevaarlijke situaties vanwege de grote snelheidsverschillen.

De regelgeving om dit effectief te kunnen aanpakken blijven achter. Daarom heeft de gemeente Amstelveen onder de vlag van de Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met diverse andere Nederlandse gemeenten in een brandbrief aandacht voor de problematiek rond met name fatbikes gevraagd bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamerleden (lees HIER). Denk aan het verbieden van de verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes.

Aanpak Kazernepad
In de tussentijd zitten wij niet stil. Zelf zetten we ook stappen om de veiligheid te vergroten. De grootste stap die gezet moet worden, is de verbreding van het Kazernepad. We willen de huidige breedte van gemiddeld 3 meter opschroeven naar 4 meter. Dit betekent echter wel aantasting van het groen langs het pad. Daarom werken we momenteel aan een definitief ontwerp dat rekening houdt met maatwerk langs de gehele route en het sparen van zoveel mogelijk bomen.

Waar het kan nemen we ook kleinschaligere maatregelen. Zo is vorig jaar de gevaarlijk haakse bocht ter hoogte van het Keizer Karelcollege aangepakt, zodat deze ruimer is en er geen spoorrails gekruist hoeft te worden. Ter hoogte van de oversteek naar de Parklaan is in nauw overleg met de daar aanwezige school gekozen voor de aanleg van fietsdrempels aan weerszijden van de oversteek. Naast het remmen van de snelheid zorgen deze drempels voor een hogere attentiewaarde voor de overstekende voetgangers.

Handhaving
Naast de reguliere handhaving op het Kazernepad op scooters en bromfietsers door zowel de gemeentelijke handhavers als de politie, heeft er aan het begin van dit schooljaar ook een grootschalige controle plaatsgevonden op fatbikes. Hierbij zijn diverse fietsers aangehouden en bekeurd. Speciale aandacht was er voor het opvoeren van dergelijke fietsen. In de toekomst herhalen we dit soort handhavingsacties.

Ook op het gebied van handhaving door middel van camera’s maken we momenteel belangrijke stappen. We zijn in vergaand gesprek met Amsterdam om aan te kunnen sluiten op het camerahandhavingssysteem dat deze gemeente gebruikt. De mogelijkheden voor handhaving op scooters en bromfietsers op plekken waar deze niet mogen komen, kunnen we op deze manier aanzienlijk uitbreiden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.