Update 4-6-2022; De Telegraaf; bijdrage aan de rubriek De Kwestie; lees HIER
De gemeente Amstelveen voldoet voor de volle 100 procent aan de huisvestingsopvang van statushouders. Dat bleek vorige week uit onderzoek van RTL (lees HIER). Wij zijn daarmee als gemeente sterk in de minderheid.

Om problemen zoals in Ter Apel te voorkomen, moet het kabinet de gemeenten die achterstanden hebben op dat gebied aanpakken om aan hun verantwoordelijkheden te voldoen. Want als alle gemeenten zouden meewerken, dan was er op dat gebied op dit moment geen probleem geweest in Nederland.

Druk opvoeren
Onze gemeente doet haar uiterste best om aan de verplichting te voldoen om statushouders huisvesting te bieden. Tot en met 1 juli 2022 moeten we 67 statushouders huisvesten, op 1 april 2022 waren dit er al 71. Ook voor Oekraïense vluchtelingen staan wij klaar om te helpen. Ook hierbij vangen wij ruimhartig op en verblijven er meer Oekraïners in de daarvoor opengestelde hotels dan ons is gevraagd (lees HIER).

Het is zeker niet makkelijk om huisvesting te vinden op de overvolle woningmarkt. Wij zetten ons maximaal in om dit voor elkaar te krijgen en daar zijn we trots op, maar het kan niet zo zijn dat dit extra ten koste gaat van de reguliere woningzoekenden. Daarom vind ik dat het kabinet de druk op gemeenten die het niet voor elkaar hebben moet opvoeren. We moeten het samen doen.

G4
Het is opmerkelijk dat de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) de opvang niet voor elkaar hebben. Maar ook Groningen loopt achter, terwijl de burgemeester onlangs nog voor de televisiecamera vertelde hoe erg hij zich schaamde voor de toestanden in Ter Apel (lees HIER). Zelf heeft hij het echter niet voor elkaar.

Immigratiebeleid
Het is wat mij betreft al jaren lang de hoogste tijd voor een ander immigratiebeleid (zie HIER), want dit gaat de draagkracht van de gemeenten en dit land te boven. Voor de korte kunnen wij opvang realiseren, maar voor de lange termijn is het onmogelijk om ongelimiteerd mensen te blijven opvangen. Dat is niet vol te houden, de draagkracht van gemeenten is op een gegeven moment op.

Het kabinet in Den Haag moet een keuze maken in hoeveel mensen we jaarlijks kunnen toelaten en de gemeenten daar de middelen voor geven, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw. Deze politieke keuze is echter beland in een patstelling tussen links en rechts, dus wordt er geen keuze gemaakt en wordt het probleem over de schutting gegooid bij de gemeenten.

Lange termijn
Kijk eens naar wat traditionele immigratielanden als Canada en Australië doen. Bepaal elk jaar hoeveel vluchtelingen je kunt opnemen en laat die goed integreren. Zo voorkom je ook dat allerlei asielzoekers uit veilige landen in de opvang zitten en soms ook nog voor overlast zorgen. Nederland mist een integratieaanpak voor de langere termijn. Integratie is een proces van de lange adem en duurt een of twee generaties voordat je echt resultaat ziet. We kunnen niet nog eens twintig jaar verspillen.

Voor artikelen en andere informatie zie hieronder:

Een reactie op “Tijd voor ander immigratiebeleid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.